1. Potravina vydrží déle, než si myslíte

Potraviny jsou často vyhozeny, když uběhne datum uvedené na obalu. Avšak vzniká tak zcela bezdůvodný odpad. Často totiž můžete spotřebovat produkt ještě několik dnů až týdnů po tomto datu. Stačí si jej prohlédnout a důvěřovat svým smyslům!
trh se zeleninou

2. Sezónní a regionální nakupování

Nákup ovoce a zeleniny podle sezóny je dobré pro klima a životní prostředí. Za prvé, sezónní produkty z regionu vydrží déle a zadruhé, je zde menší riziko poškození během přepravy, a tak nevznikne důvod k jejich vyhození. Ovoce a zelenina ze vzdálených zemí jsou často částečně poškozené a rychle se kazí.

3. Kupujte ošklivou zeleninu

Obrovské množství potravin skončí v odpadcích, než se vůbec dostanou do supermarketů, protože mnoho spotřebitelů očekává dokonale tvarovanou mrkev, okurky jedné velikosti a bezchybná jablka. Udělejte něco proti plýtvání potravinami tím, že dáte šanci i křivé mrkvi.

4. Správně skladujte

Způsob skladování má zásadní vliv na trvanlivost potravin. Například brambory a cibule mají rády tmavé a ne příliš studené místo, rajčata a citrusové plody jsou také citlivé na chlad. Do chladničky patří mnoho čerstvých produktů, jako je salát, špenát a samozřejmě mléčné výrobky.
ovocný koktejl

5. Nekupujte, co nemusíte

Pomáhá také proti plýtvání, když nakupujte jen to, co opravdu potřebujete. Přemýšlejte před nákupem o tom, co chcete jíst nebo vařit a kupte jen to. Mnoho čerstvých produktů, zejména ovoce, zelenina a maso, dlouho nevydrží a měly by být rychle konzumovány. To platí například pro salát, špenát, houby nebo brokolici.

6. Vždy snězte všechno

Co platí pro nakupování, platí také pro vaření. Vařte jen tolik, kolik potřebujete. Pokud budete vařit správně, do koše se nedostanou žádné zbytky. Pokud něco zbyde, uchovávejte to v chladničce na druhý den, nebo to zamrazte.
cukrové řepy

7. Kreativní využití zbytků

Polovina cukety, hnědý banán, otevřený šálek smetany. Dokonce i zbytky a lehce uschlé potraviny mohou být téměř vždy spotřebovány nějakým způsobem. Polévka, poleva, pizza nebo koktejl, nikdo neuvidí, že ingredience nebyly už čerstvé. To pomáhá proti plýtvání a rozhodně chutná dobře. Buďte kreativní!