Originální náplně

Jak už napovídá název, jde o originálního výrobce tiskárny, který na trh dodává své vlastní náplně. Ty jsou pochopitelně v nejvyšších cenových relacích, ale stoprocentně spolehlivé a se zárukou. Při koupi originálního toneru nebo inkoustu nemůžete, jak se říká, šlápnout vedle.

inkoust do tiskárny

Kompatibilní

Jinými slovy alternativní inkoust do tiskárny Primatisk nebo tonerový prášek. Je to vždy, jak se říká, sázka do loterie, a velice záleží na tom, do jaké míry je kompatibilní zdroj prověřený praxí. Zatímco u originálu máte takříkajíc jistotu, u jiného výrobce se musíte spolehnout na jeho důvěryhodnost, spolehlivost, zkušenosti a záruky. Velice rozhoduje délka praxe a recenze zákazníků, zpravidla bývá firma solidní, jestliže jde o partnera, který na trhu působí déle než 5 let.
Největším nebezpečím je u alternativních inkoustových náplní příliš rychlé zasychání a následné ucpávání trysek, kdy může dojít i k jejich nevratnému poškození. Anebo je inkoust nedostatečně hustý, uvolňuje se mimo tiskovou plochu a tam může některé části tiskárny poškodit. Nekvalitní tonery zas mohou zasáhnout části tiskárny, s nimiž přijdou do styku, zvláště při zapékání pod vysokou teplotou. Řada z nich může obsahovat i toxické, rakovinotvorné látky.

inkoustové náplně

Renovace

Proces renovace by měl správně probíhat tak, že se prázdná kazeta nejprve vyčistí a teprve pak se doplní práškem (v toneru) nebo inkoustem. Mnoho firem však pouze kazety doplňuje a nečistí, a to se může projevit opět poškozením některé z částí tiskárny. Renovované náplně však vykazují horší kvalitu, vyhovují pouze zákazníkům, kteří tisknou jen občas a v horší kvalitě konceptu. Obecně se také nedoporučuje více renovačních cyklů, než jeden. Výhodou tohoto procesu je pochopitelně nízká cena, a to pouze tehdy, pokud není nutné kazety odesílat přepravní službou a hradit poštovné.