Každá správná zahrada se neobejde bez příjemného posezení, které slouží k relaxaci, ke stolování nebo jako místo k rozjímání. Víte, kam ale posezení na zahradě umístit? Není to vůbec jednoduché!

Dřevěná houpačka

Zahradní posezení je středobodem dění na zahradě. Je to místo, které slouží k odpočinku, stolování a setkávání s přáteli. Místo by mělo být v nejméně rušném koutě zahrady, ale přitom být v dostatečné blízkosti podstatných bodů zahrady, jako je gril nebo bazén. Pokud tedy přemýšlíte, kam posezení umístit, zvažte všechny pro a proti a vyberte místo, kde se budete cítit nejlépe.

Posezení u spousty domů můžeme vidět v blízkosti terasy, která sousedí s vchodem do domu. V takovém případě ovšem musíme počítat, že v pravé poledne, zde nebude téměř možné vydržet, jelikož se bude slunce opírat o blízkou zeď. Lepší řešení je umístění posezení pod vzrostlou zeleň, která poskytne přístřeší a ochrání před nebezpečným slunkem. Právě košaté stromy poskytnou toužebný stín. Pokud na zahradě nemáte možnost umístit posezení pod vzrostlou zeleň, najděte klidné místo, kde bude možné postavit zahradní pergolu. Pergoly levně jsou skvělou možností, jak vytvořit letní posezení, které ochrání před prudkým sluncem.

Udržovaná zahrada

Při hledání vhodného místa se orientujte podle světových stran. Největší intenzity dosahuje slunce v odpoledních hodinách, proto není dobré umisťovat zahradní altán nebo pergolu na západní stranu, kde bývá odpolední žár nejintenzivnější. V těchto hodinách bychom měli chodit na přímé slunce pouze minimálně, proto je vhodné vybrat místo, kde v tuto hodinu praží slunce nejméně. Volte tedy východní nebo severní stranu, naopak se vyhněte západní, kam sluníčko svítí nejvíc.

Zahradní sestavy nábytku pak vybírejte podle vašich preferencí. Výběr je opravdu široký od bytelného kovu, přes odolný dřevěný nábytek, až po přírodní ratan.