Na mnoha místech České republiky nyní najdete alespoň jednu indickou restauraci. Pravda, ne všechny budou tak autentické, jak byste si možná mysleli, například v Olomouci je jich pár a jedna z nich je provozována Čechy, kteří to mají dobré, bohužel ale není to ani zblízka tak dobré jako od těch chlapců a dívek z Indie. Pokud se tedy chcete vydat za pořádným kulinářským zážitkem, je třeba zajít k těm Indům a odhodit předsudky.indický sambar v klasické míse v restauraci.jpg

Indická restaurace Onlinechlap nemusí být nutně jenom zaplískané místo někde vedle fast-foodu s hladovým oknem. Mnohdy se jedná o velice pěkný podnik, který vás vevnitř uvede do úplně jiného světa. Ano, ceny jsou tu vyšší, připravte si minimálně sto padesát korun na jedno jídlo. Ovšem pokud si našetříte alespoň jeden měsíc na něco takového, tak si tam určitě zajděte. Každopádně, když tedy vejdete dovnitř a posadíte se, první věc, co vás zarazí – všechno to má cizokrajné názvy. Určitě tam nenajdete řízek nebo svíčkovou, najdete tam například název „Kuřecí Vindaloo s indickým chlebem nebo rýží“. A to pak babo raď, co si pod takovým jídlem představit. Z popisku (mnohdy anglického, někdy i českého) se dozvíte, že se jedná o kuřecí maso v pálivé chilli-rajčatové omáčce se zeleninou a bramborem, které je podáváno s indickým chlebem Nán nebo s kupou rýže. Taková pálivá omáčka je často ze zelených chilli papriček a několika druhů zeleniny, připraveno tak, aby vše bylo rozsekáno a namixováno na padrť. Jedná se o opravdu skvělé jídlo, byť pro mnohé může být luštění jídelníčku překážkou.indické jídlo „máslové kuře“ v míse.jpg

Pokud obsluha je česká nebo mluví česky, zeptejte se, co by vám doporučili a něco si určitě vyberete. A jestliže chcete objevovat naslepo, tak prostě zapíchněte někde palec a uvidíte, co to bude. Mnohdy vás všechny ty chutě a atmosféra překvapí. A určitě se podívejte, jestli restaurace nenabízí v době oběda pohoštění formou bufetu, to pak zaplatíte stovku a můžete jíst celé tři hodiny.